Nu börjar upploppet på valrörelsen

Idag (5 augusti) är det 35 dagar kvar till valet och jag är efter någon veckas ledighet med familjen tillbaka hemma och mer laddad än någonsin inför en tuff valrörelse. Hoppas ni känner likadant efter sköna sommardagar.

Torkan och bränderna som har drabbat Sverige denna sommar är förfärliga. Jag känner starkt med alla de som förlorat och riskerar att förlora sina hem och alla de skogsägare och lantbrukare som förlorar sitt levebröd. Men det finns hopp också, för krissituationer tar också fram det allra bästa med mänskligheten. I nöden hjälps vi åt. Det har även EU visat på ett fint sätt. Jag vill tacka alla er som har gjort såväl små som stora insatser för vårt land.

Nästa vecka börjar jag att resa runt i Sverige igen. I år håller jag tre sommartal, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Jag hoppas att få träffa många av er där.

Men först har det varit Europride som Sverige är värd för i år. Jag började med RFSL:s partiledardebatt på Kulturhuset i Stockholm i fredags och självklart gick jag i paraden igår. Jag har också hunnit träffat Hans van Baalen, ordf för vårt europeiska ALDE-parti, som var i Sverige för det formella bildandet av LGBTI-network inom ALDE  i riksdagens lokaler. Våra HBT-liberaler har drivit på för att nätverket ska bildas.

För oss liberaler är hbtq-rättigheter en djupt ideologisk fråga. Det handlar om varje människas frihet att välja sitt liv. Vår uppgift som liberaler är inte att styra dina val, utan att riva hindren för din frihet.

De senaste årtiondena har vi nått många framgångar, inte minst på grund av liberala kämpar såsom Barbro Westerholm. Men det återstår så mycket att göra, och i dag blåser otäcka vindar. En allt synligare naziströrelse hatar, hotar och hetsar. Hatbrott och diskriminering är utbrett. Den psykiska ohälsan är mycket större bland unga hbtq-personer, särskilt transungdomar. Fortfarande år 2018 känner många ungdomar att det är omöjligt för dem att leva öppet. Den känslan delar de med alltför många årsrika.

När vi liberaler deltar i Pride-paraden förpliktar det. Vi tänker fortsätta arbeta för ett samhälle där varje människa har samma frihet, oavsett könsidentitet och könsuttryck och oavsett könet på den hen älskar. Sverige ska vara världens bästa land för hbtq-personer. Kärlek och respekt. Så enkelt är det.

Nu befinner vi oss i en tid där friheten är hotad av både extremister, populister och socialister och det är vi liberaler som måste stå upp för demokrati, globaliseringen och individens frihet. Därför hoppas jag på att träffa många av er under valrörelsen.

Liberala hälsningar,
Jan Björklund

PS. Det var ett tag sedan jag skrev mitt nyhetsbrev. Jag försöker vara alltmer aktiv på Twitter och Facebook. Ni får gärna följa mig även där. DS.

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter