Det är dags att höja kulturens status!

I en krönika på kultursidan i HD/NST skriver Johanna Gredfors Ottesen i veckan om Ängelholm som en stad ”vars politiker visar ett nästan skrattretande ointresse för kultur”. Detta med anledning av den osäkra framtiden för Galleri Moment.
 
Jag delar till stor del hennes uppfattning. Kultur är inget som står högt på den politiska agendan i Ängelholm. Idag ligger de flesta besluten hos förvaltningen och inte hos politiken, vilket bl a drabbat Galleri Moment och biblioteket.
 
Efter att ha bott i Ängelholm i mer än 27 år saknar jag fortfarande  en riktig stor scen för stadens fantastiska kulturliv. Men någon scen i biblioteket, likt det förslaget som låg i Kulturstråket, lär det knappast bli när renoveringen äntligen blir klar efter ändlösa turer under flera år.
 
Partier talar gärna om hur man värnar om kulturen (inte minst i valtider), men några faktiska bevis är det sällan man ser.
 
Det är dags att höja kulturens status och att föra upp kulturfrågorna på politikernas bord!
 
På måndag presenteras slutdebatten i kommunfullmäktige kring ”Kulturen som samhällsbyggare”. Kanske kan vår rapport bli ett första steg mot en förändring. För precis som Churchill en gång sa ”ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid”. Fast frågar ni mig, tycker jag att vi har väntat tillräckligt länge!
 
Charlotte Engblom (L)
Ordförande i beredningen kultur, idrott och fritid