Jobb och skola vägen till ett Sverige som håller ihop

Sverige är ett fantastiskt land. På mina resor i landet möter jag många av dem som bär upp vår välfärd; lärarna, hemtjänstpersonalen, sjuksköterskor, personliga assistenter, poliser och försvarspersonal. I mitt tal i dag i partiledardebatten i riksdagen idag lyfte jag hur stolt jag blir när jag tänker på de insatser som alla dessa människor varje dag gör för vår välfärd och trygghet.
 
Men jag möter också en annan verklighet. Jag ser en skola där de mest utsatta barnen drabbas av stök och brist på arbetsro. Jag ser människor som tappar hoppet i vårdköer som växer. Jag ser de som ringer 112 för att få hjälp, men till en polis som inte längre mäktar med. Jag ser en underklass som växer, bestående av lågutbildade invandrare och unga. Mitt i högkonjunkturen så ökar klyftan mellan dem som är födda här och dem som flytt hit. Människor har så mycket potential, men regeringen tar inte tillvara på deras förmåga.
 
Integrationen är avgörande för framtiden. Att så många människor idag döms till ett liv i utanförskap beskär deras frihet men riskerar också att Sverige glider isär.
Vi måste ha jobb med lägre startlöner för att nyanlända och ungdomar ska få chansen att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.
 
Skolan är A och O för en lyckad integration. Och jag är orolig när jag ser hur de rödgröna menar att det är eleverna själva som ska bestämma och ta ansvar för sitt lärande. Jag som har gjort klassresan vet att det som möjliggjorde min resa var precis tvärtom; det var studiedisciplin, katederundervisning och ordning och reda. Jag vill att alla barn i Sverige, oavsett varifrån de kommer och vart de är på väg ska få chansen att ta sig dit de vill. Det brinner jag för.
 
Det behövs stora liberala reformer gällande jobb, skola, skatter och på rättsområdet för att Sverige ska bli ännu bättre.

Liberala hälsningar,

Jan Björklund

Nyhetsarkiv

Senaste nyheter