Biblioteket i Ängelholm

Jag använder mig av biblioteket nästan dagligen. Jag fjärrlånar böcker från nordvästra Skånes alla bibliotek, jag lånar böcker och filmer som finns här, jag beställer artiklar från t ex Lund och jag får hjälp med att hitta information jag behöver av kunnig och kompetent personal. Biblioteket har liksom alltid funnits där - från att jag lyssnade på föredrag av Gunilla Bergström som berättade om Alfons Åberg i ett litet tätortsbibliotek i Norrland i början på 1970-talet till idag när jag själv har skrivit böcker som går att låna på bibliotek.
 
Det är lätt att ta saker för givna. Bibliotek är en sådan sak, eller hur? Nu är risken stor att vi i Ängelholm snart inte har något bibliotek.
 
Att biblioteket har varit i dåligt skick har de som hade makten 2006 till 2014 – dåvarande alliansen, inklusive jag själv – vetat. Ingen politiker kan säga att man inte vet eller har förstått att biblioteket är i uselt skick. Diskussionen om renovering och kulturstråk fördes i alliansen, men kom inte längre. Socialdemokraterna kom till makten 2014 med en vetskap om att det regnar in och att lokalerna inte är optimala på något sätt för de verksamheter som finns där. De har inte gjort ett dyft åt saken.
 
Och nu står vi med facit. Det regnar in. Det ser vi. Vi har inte en aning om vad som hänt i väggar och golv. Böcker tål inte vatten. Personal måste ha en bra arbetsmiljö. Vi har digitala lösningar som behöver byggas in i huset. Panikrenoveringar är aldrig bra, det blir bara ett dyrt elände.
 
Detta är ett totalt fiasko och ett haveri för politiken i Ängelholm.
 
Bibliotek måste finnas. Bibliotek måste få kosta. Personal måste finnas på biblioteken. Politiken måste äga den här frågan, ta tag i den och se till att det blir en helhetslösning i samarbete med personalen.
 
Att vara utan bibliotek vill jag inte vara. Jag vill att du och jag ska kunna ta för givet att det finns. För att vara utan det som ett bibliotek kan erbjuda, det är inte ett Ängelholm jag vill ha. Någonsin.
 
Eva Kullenberg, L
Ledamot, kommunfullmäktige